En sida till förlag


Din kanot i e-boksfloden!
 

Hanna Yinde

Välkommen till min boksida!

Min pappa flyttade till Sverige från Finland när han var tjugo år, började köra lastbil, spårvagn och buss, jobbade som lärare, målare och jag vet inte vad. Han blev kvar, i alla fall, gifte sig med en svenska och fick sju barn. Ett av dem var jag (såklart). 
Trots att jag inte kan finska har jag alltid känt mig mer finsk än svensk. Det där svårmodet, ni vet, som hänger ihop med vedeldad bastu, vintermörker och sättet att uttala ord så att en kärleksförklaring låter som en svordom. Hör själva: ”Minä rakastan sinua”. Visst är det underbart!
Mamma växte upp i Göteborg. I Haga. Och Guldheden. Höghus och dass på gården. En pappa som jobbade på Liseberg. Och den underbara dialekten som egentligen är den raka motsatsen till finskans svårmodiga satsmelodi som passar bäst till en mörk tango. Göteborgskan är på något sätt glädjens dialekt. Vem blir inte glad av att höra en göteborgare prata. Jag tänker mig att om finskan är tango så är göteborgskan jitterbugg. Änna.
Jag tror att mitt skrivande är en blandning av den där finska tangon och den göteborgska jitterbuggen. Det är i alla fall roligt att tänka sig att det är så.